VAHİT YILDIRIM KRİTİK SORUYU SORDU

VAHİT YILDIRIM KRİTİK SORUYU SORDU

Gebze OSB ve Enka Civata Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Yıldırım yerli otomobille ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TOBB’un koordinasyonunda çalışmaları devam eden yerli otomobilin mutlaka hibrit olarak üretilmesi gerektiğini söyledi. Yapılması düşünülen otomobilin kime satılacağını soran Yıldırım, “Bu otomobili kime satacağız. Biz mi kullanacağız, dünyaya mı satacağız?” diye sordu. Mutlaka bu soruya cevap verilmesi gerektiğini kaydeden Yıldırım, “Bu sorunun cevabını net bir şekilde vermeden, kısıtlı kaynaklarımızı kesinlikle heba etmemeliyiz” diye konuştu.

Otomotiv sektöründe; dünyanın birçok ülkesinden daha güçlü ekonomik kaynaklara ve teknolojik birikimlere sahip dev firmaların bulunduğuna dikkat çeken Yıldırım, “Bu gerçekler göz önünde bulundurularak hareket edilmeli. Karşı tarafta dünya devleri var. Teknoloji muazzam bir seviyede. Bunların teknoloji seviyesinin üzerine çıkılamaz ise, marka olunamaz ise başarılı olma şansı yok” diye konuştu.

Türkiye’nin yerli otomobile ayırabileceği bütçenin kısıtlı ve sınırlı olduğuna da dikkat çeken Yıldırım, “Bir adımlık barutumuz var. Bunu çok iyi değerlendirmeliyiz. Eğer yerli otomobili dünyaya satabilecek seviyede, hibrit teknolojisine uygun bir şekilde yapamayacaksak bunu üretmenin bir anlamı yok. Günümüz dünyasında ticari karşılı olmayan bir ürünü imal etmek hiçbir şey ifade etmiyor” şeklinde konuştu.

Dünyada ticari başarı elde eden otomotiv devlerinin ve kendi otomobili üreten devletlerin çok iyi analiz edilip, sektördeki teknolojik seviyeyi yakalayabilecek güçlü bir altyapının hazırlanarak yerli otomobil çalışmalarına star verilmesi gerektiğinin altını çizen Yıldırım, Güney Kore’nin “milli ruh” ile yakaladığı Hyundai’ın başarıya dikkat çekip şu sorulara da dikkat çekti; “Yerli otomobilin marka değerini kaç yılda oluşturabileceğiz. Yerli otomobili yaptığımızda bütün kamu kurumları bu aracı kullanacak mı? Yerli otomobil kamuda makam aracı olacak mı? Bu sorularından da bu aşamada cevaplandırılması gerekiyor.”

Yıldırım ayrıca, bir sanayici olarak değerlendirme yaptığında yerli otomobil üretmenin fizibil görünmediği belirterek “Yerli otomobil üretmek fizıbıl olsaydı yıllar önce özel sektör bu işe el atardı. Hadi o zaman gözden kaçtı diyelim, o zaman bugün atlar. Ancak henüz atlayan yok. Özellikle belirtmek isterim; biz bu enerjimizi ve kaynağımızı başka üretimlerde kullanmalıyız. Bunu söylememdeki gayem şu: önce kamu inanacak bu işe...” diye sözlerini tamamladı.