MESLEK LİSELERİ OSB’LERE BIRAKILMALI, ÖZEL SEKTÖRE DEĞİL

MESLEK LİSELERİ OSB’LERE BIRAKILMALI, ÖZEL SEKTÖRE DEĞİL

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, meslek odalarına çağrıda bulunarak, “Mesleki eğitim liselerinin yönetimini meslek kuruluşlarına devretmeye hazırız. Artık meslek liselerini biz sadece bakan olarak yönetmek istemiyoruz. Yönetimin içinde ticaret ve sanayi odaları, esnaf odaları, belediyeler olsun” dedi. Bakan Yılmaz’ın açıklaması, ilgili kesimler tarafından olumlu karşılandı. Öğrenci başına verilen desteğin artırılmasını talep edenler oldu. Ayrıca bazı bazı önerileri de var:  

MESLEK LİSELERİ OSB’LERE BIRAKILMALI, ÖZEL SEKTÖRE DEĞİL

Vahit Yıldırım (Organize Sanayi Bölgeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı): Meslek liselerinin gelişmesi için bu okulların organize sanayi bölgelerinin (OSB) içinde yer alması olmazsa olmaz. Çünkü okullar bir şekilde sektörün dışında kalıyor, güncel gelişmeleri takip edemiyor, teknik altyapıları istenildiği hale getirilemiyor. Bu proje hayata geçerse OSB içinde yer alan tesisler öğrenciler için son teknoloji laboratuvarlara dönüşecek. Bu nedenle MEB’in meslek liselerinin OSB’lerin yönetimine devredilmesi projesini destekliyoruz. Ancak burada karşımıza bir soru çıkıyor. Öğrencilerin eğitim finansmanı. MEB, meslek liselerinde öğrenci başına yaklaşık 6 bin liralık bir destek veriyor. Bu yeterli değil, eğer bu destek 10-12 bin TL civarına çıkarsa, OSB kimseye ihtiyaç duymadan gereken fiziki altyapıyı kurabilir. Yani binanın finansmanına gerek yok aslında, öğrenciye yatırım yapılmalı. Ancak meslek liselerinin yönetiminin OSB’ler dışında özel sektöre bırakılması sürdürülebilir değil. Özel sektör güncelleme yapmada sorunlar yaşayabilir. Bu okullar her yıl ek atölye yatırımlarına ihtiyaç duyuyor. Bu güncellemeler yapılsa bile eğitim maliyetleri yükselir, bu da başka bir destek olmadığında öğrencinin sırtına biner. Öğrenci bulamazsınız.

BİZ GÖREVE HAZIRIZ

İbrahim Çağlar (İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı): Ekonomide nitelikli insan yetiştirilmesinin kalesi olan meslek liselerinin her zaman yanındayız ve biz göreve hazırız! Milli Eğitim Bakanımız İsmet Yılmaz’ın meslek liselerinin yönetiminde odaların da yer alması gerektiğini ifade etmesi önemli bir ihtiyacı işaret ediyor. İstanbul Ticaret Odası olarak bugüne kadar 40 okul yaptırdık, teknik ve mali açıdan eğitim dünyasına olan desteklerimiz devam ediyor.