GOSB ve ENKA CİVATA Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım

GOSB ve ENKA CİVATA Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım

Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) ve Enka Civata Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Yıldırım, yılda ortalama 6,5 milyar dolarlık ihracat, 4 milyar dolarlık da ithalat gerçekleştirdiklerini belirterek, “Katma değerli üretime bakarsak biz Türkiye'nin en büyüğüyüz” dedi.

Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, GOSB'da 161 firmanın faaliyet gösterdiğini, 10 ülkeden 42 yabancı firmanın bulunduğunu söyledi.  

Bölgedeki firmaların çoğunluğunu metal, plastik ve gıda sektöründe faaliyet gösterenlerin oluşturduğunu dile getiren Yıldırım, “Parsel, firma sayısı ve OSB büyüklüğüne baktığımızda o kadar büyük değiliz ama biz kendi kendini finanse eden ve bu finanseyle kurulan ilk OSB'yiz. Yani kamulaştırmamızı kendimiz yaptık, devletten kredi kullanmadık, alt ve üst yapıyı kredisiz kendimiz inşa ettik. O yüzden örnek bir OSB'yiz” diye konuştu.  

Yıldırım, 25 bin kişiye istihdam sağladıklarını, bunların yüzde 28'inin “beyaz yakalılar”dan oluştuğunu vurgulayarak, “Yılda ortalama 6,5 milyar dolar ihracat, 4 milyar dolarlık da ithalatımız var. Katma değerli üretime bakarsak biz Türkiye'nin en büyüğüyüz. Şirket ve bölge olarak da en büyük ihracat yapabilirsiniz ama bu ihracatın yüzde 99'u ithal ise ihracatın bir anlamı yok. Şu anda ihracat şampiyonlarına bakın çoğu ithalat şampiyonu aslında. Bu aradaki rakam çok önemli” ifadelerini kullandı.

– “Mezun olan öğrencilerin çok azı OSB'de çalışıyor”  

GOSB içinde bulunan Tadım Jale Yücel Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde 710 öğrencinin eğitim gördüğünü anlatan Yıldırım, şunları kaydetti:

“Bu okuldan mezun olan öğrencilerin çok azı organize sanayi bölgesinde çalışıyor. Artık hangi branşlarda ihtiyaç varsa öğrenciyi biz seçeceğiz. Bakanlığın yıllık öğrenci başı 5 bin lira olan katkısı 6 bin 250 liraya yükseltildi. Eğitimci, teknik malzeme, ek ders ücreti gibi ücretlerinin arasındaki farkı da biz karşılayacağız. Böylece eğitimin kalitesi artmış olacak. Öğrenciler daha iyi şartlarda daha nitelikli bir eğitim almış olacak. GOSB olarak Gebze Ticaret Odası ile ortaklaşa endüstri meslek lisesi yapacağız. Protokolü imzaladık, arsayı biz karşılayacağız. Ayrıca 2 yıllık meslek yüksek okulu yapacağız. Üyelerimizle anket yapıyoruz hangi branşta ne kadar eleman lazım. Ona göre okulun büyüklüğü belli olacak.”